Het Energielabel is een classificatie die de energiezuinigheid van woningen beoordeelt. Het label is sinds 2015 verplicht bij de verkoop van een huis of appartement.
Het label is ingedeeld in klasse A++++ t/m G. A++++ is het meest energiezuinig, G het minst.
Het definitief energielabel is verplicht op het moment dat u uw woning in de verkoop gaat aanbieden. Als verkopende partij bent u verantwoordelijk voor het aanwezig zijn van het label. Doet u dit niet, dan KAN de overheid een boete opleggen.
Wij streven ernaar om binnen 1 werkdag na uw aanvraag een offerte af te geven. Na uw akkoord willen wederom binnen 1 werkdag met u de inspectiedatum afspreken. Het berekenen van het (woning) energielabel duurt maximaal 5 werkdagen.
Als verkoper moet je bij de overdracht een geldig energielabel voor de woning hebben en de pdf aan de koper geven. Doe je dat niet, dan krijg je een brief van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De ILT kan in die brief een boete opleggen. Je kunt niet achteraf nog een energielabel laten registreren.
Ook als verhuurder ben je verplicht om een geldig energielabel te laten registreren en de pdf hiervan aan de huurder te geven. Doe je dat niet, dan kan de ILT je een brief sturen. Daarin staat dat je binnen 4 weken je alsnog een energielabel moet laten registreren. Doe je dat niet (of te laat) dat moet je een boete (dwangsom) betalen.
Als je bij verkoop van je huis geen energielabel hebt, loop je het risico op een boete van € 450,=. Voor bedrijven is dat € 900,= per verkochte woning zonder geldig energielabel. Meer informatie hierover vind je op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport, die verantwoordelijk is voor de handhaving.
Je kunt alsnog een energielabel laten registreren door EnergieQ. Vraag het energielabel hier aan.
Je kunt je energielabel opzoeken op Zoek je energielabel. Bij het resultaat staat vermeld hoe lang het label nog geldig is. Wil je het energielabel hebben, dan kun je dat downloaden op MijnOverheid. Je vindt het label bij de Kadastrale Gegevens onder het kopje Wonen.
Heeft jouw huis nog geen energielabel? Hier kun je een afspraak maken. Voorlopige energielabels worden sinds 2021 niet meer getoond.
Ja, het energielabel geeft de koper inzicht in de energiezuinigheid en energieprestatie van de woning. De koper kan op die manier verschillende woningen met elkaar vergelijken.
De kenmerken van je huis zijn niet openbaar, het is dus voor derden niet zichtbaar op welke kenmerken je label is gebaseerd.
De gegevens van de aanvraag zijn alleen in te zien door de energieadviseur van EnergieQ. Andere mensen of niet-bevoegde instanties krijgen je gegevens niet te zien.
Nee, alle officiële monumenten, zowel rijks-, provinciaal als gemeentelijk zijn uitgezonderd. Je bent als eigenaar van een monument niet verplicht een energielabel te overhandigen als je de woning verkoopt of verhuurt.
Ja, het energielabel is ook verplicht wanneer een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd. De verkoper van de woning is verplicht bij oplevering het energielabel te overhandigen aan je als kopende partij. Dit gaat op dezelfde manier als bij verkoop van een woning. Een EPC-berekening van de woning kan niet worden gebruikt als vervanging voor het energielabel.
Een energielabel is verplicht voor recreatiewoningen, maar er staan in de regelgeving enkele uitzonderingen beschreven:
- Er hoeft geen energielabel te worden geregistreerd voor ‘alleenstaande gebouwen met een totale bruikbare oppervlakte van minder dan 50 m2′ (hiermee worden ‘vrijstaande’ gebouwen bedoeld).
- Er is geen energielabel nodig voor ‘residentiële gebouwen die minder dan vier maanden per jaar worden gebruikt, respectievelijk bedoeld zijn om minder dan vier maanden per jaar te worden gebruikt, of gedurende een beperkte gebruikstijd per jaar en met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van wat het jaarlijkse energiegebruik zou opleveren’.
Je dient per woning een energielabel te laten registreren. Dit kan niet in één keer.
Als woningen erg op elkaar lijken is het mogelijk om op basis van representativiteit sneller en goedkoper meerdere woningen tegelijk te laten voorzien van een energielabel. Een energieadviseur kan hier meer over vertellen.
Vanaf 1 januari 2021 is de manier waarop het energielabel wordt bepaald, veranderd.
De grootste verandering is dat het energielabel uitgebreider is. Vóór 2021 kon je als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand werd vastgesteld .
Vanaf 1 januari 2021 vraag je een energielabel aan door hier een afspraak te maken. De EnergieQ adviseur komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis (of gebouw). De EnergieQ adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen, en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden.
Heb je een geregistreerd energielabel van vóór 2021 voor je huis (of gebouw)? Dat blijft gewoon 10 jaar geldig. De einddatum staat op het energielabel.
Dan kun je ook een energielabel laten registreren door EnergieQ. Klik hier om een energielabel aan te vragen.
Ja, als je een energielabel wilt waarop de verbeteringen worden weergegeven, dan moet je een nieuw energielabel laten registreren. Een nieuw energielabel kan slim zijn als je het huis gaat verkopen, of als je de hypotheekrente opnieuw moet vastzetten. Woningen met groene energielabels leveren een prijspremie op bij de verkoop en zijn sneller verkocht. Verder houden banken en hypotheekverstrekkers steeds meer rekening met een energielabel bij de hypotheekvoorwaarden en het rentepercentage.
Was er vóór het aanbrengen van de verbeteringen ook al een energielabel door EnergieQ geregistreerd? Dan is het slim om wederom EnergieQ in te schakelen. Waarschijnlijk hoeven we namelijk niet de gehele opname opnieuw te doen. Dit kan je vooraf bespreken met EnergieQ. Klik hier om contact op te nemen.
Er zijn 2 mogelijke oorzaken:
1. De manier waarop het energielabel wordt bepaald, is aangepast per 1 januari 2015 en per 1 januari 2021. Als het energielabel van jouw woning op een andere manier is bepaald dan het energielabel van de buren, dan kan dat een ander resultaat opleveren
2. De energielabels zijn gebaseerd op verschillende invoergegevens. Dat is meestal te zien aan de verschillen in het Overzicht woningkenmerken op de energielabels.